İyon Adaları Rota Planlama


     Yunanistan’ın İyon Adaları ile ilgili İnstagram’daki paylaşımlarımdan sonra çok fazla ‘’bu adaları nasıl gezeriz, rota nasıl olmalı’’ şeklinde sorular geliyor. Bu adalar o kadar güzel ki herkesin ilgisini çekti sanırım :)

Öncelikle bu adalar hangileridir ona bir bakalım. Biz hepsine Yunan Adaları deyip geçsek de Yunan adaları da kendi içinde gruplara ayrılıyor aslında. Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki adalarını birçoğumuz biliyoruzdur. Ancak bugün ki yazımın konusu, Türkiye'deki herkesin bilmediği ama mutlaka gidip görülesi dediğim, 7 adalar olarak da bilinen İyon Grubu Adaları. Bu adalar Yunanistan'ın batı sahillerindeki, Türkiye'ye değil, İtalya'ya bakan ve daha çok İtalya etkisinin hissedildiği adalardır. Bunlar yandaki haritada da numaralandırdığım; Korfu, Paxos, Lefkada, İthaki, Kefalonya, Zakintos ve Kithira

Tek bir tatilde hepsini görmek neredeyse imkansız olacağından, İyon adalarını da bir birleri arasında ulaşım kolaylığı anlamında 3 gruba ayırdım ben.

Birinci Grup İyon Adaları
Birinci grup; En kuzeydeki Korfu, hemen altındaki Paxos ve üzerinde yaşam olmasa da Yunanistan’da gördüğüm en güzel plajlardan birine sahip olan AntiPaxos adalarından oluşuyor. Anti Yunancada ‘’karşı’’ demek. Paxos’un hemen karşısındaki minik adaya yeni bir isim vermek yerine Paxos’un karşısı anlamına gelen AntiPaxos adını vermişler J Bu üç adanın arasında düzenli olarak gemi seferleri yapılıyor mutlaka. 5-6 günlük, ya da maksimum 1 haftalık bir tatil için ideal. Korfu’da 3-4 gün, Paxos’da 2-3 gün şeklinde planlayabilirsiniz tatilinizi. AntiPaxos’da yaşam olmadığı için, sadece oradaki plajlara Paxos’dan günü birlik tekneler ile gidip döneceğinizden, bu ada için ayrı bir gün planlamanıza gerek yok.

Peki bu adalara nasıl gideceğiz? 
Uçak ile gitmek isteyenler Atina üzerinden aktarmalı olarak Korfu’ya uçabilirler. Eğer bu rotayı uçak ile değil de benim gibi kendi arabanız ile yapacaksanız ve vaktiniz varsa,  Arnavutluk’un çok güzel denizleri olan Ksamil kasabasını ya da sevimli sahil kasabası Parga’yı da bu rotaya mutlaka ekleyin derim. Ksamil ile ilgili detayları daha sonra paylaşırım ama fotoğraflarını aşağıda görebilirsiniz. Ksamil çok küçük bir kasaba bu arada. Eğer yüksek sezonda giderseniz kalabalıklardan dolayı çok menün kalmayabilirsiniz. Yaz başı veya yaz sonu giderseniz muhteşem denizlerinin keyfini çıkarın. 

Araba ile gidecek olanların önce Yunanistan’ın İyon denizine ana çıkış limanı olan İgoumenitsa’ya varması gerekiyor. İstanbul, İgoumenitsa arası yaklaşık 950 km ancak İpsala Sınır Kapısı’nı geçtikten sonra yolun tamamı otoyol.

Eğer Ksamil’i de planlarınıza aldıysanız, İgoumenitsa’ya çok yakın olan Arnavutluk sınırını geçip 1,5 saatlik mesafedeki Ksamil’e ulaşabilirsiniz. Ksamil için 2 gün yeterli olur kesinlikle.

Sonra tekrar İgoumenitsa’ya geri dönüp, buradan kalkan arabalı feribot ile Korfu’ya geçebilirsiniz. Feribot gün ve saatlerine buradan ulaşabilirsiniz.


                                               Ksamil (Arnavutluk)

Korfu ana limanından Paxos adasına gemiler kalkıyor ancak bu gemiler sadece yolcu için, arabanız ile Korfu’dan Paxos’a geçemiyorsunuz maalesef. Arabanızı limanda güvenli bir yere bırakıp Paxos’a geçmeniz gerekiyor. Paxos küçük ama huzur dolu, çok güzel bir ada kesinlikle. 2-3 gün de bu ada için ayırın mutlaka. Antipaxos’da ise yaşam bulunmuyor. Ancak muhteşem plajlara sahip kesinlikle. Paxos’dan günübirlik tekneler ile gidip gelebilirsiniz bu harika plajlara. 

Türkiye’ye dönüş için de, eğer uçakla geldiyseniz Korfu’ya, kendi arabanız ile geldiyseniz de yine anı rotayı takip ederek Korfu üzerinden İgoumenitsa’ya geri dönmeniz gerekiyor.

İkinci Grup İyon Adaları
İkinci grup; Lefkada, Kefalonya, İthaki ve Zakintos adalarından oluşuyor. Bu gruptaki adaların çoğu büyük adalar olduğundan dolayı hepsini kapsayan bir tatil yapmak istiyorsanız en azından 10-12 günlük bir tatil planlamanızı tavsiye ederim ki her adaya en azından 3-4 gün ayırabilin. Eğer 4 adaya birden vakit ayıramayacaksanız ve bir tanesini elemek durumunda olsak hangisi olmalı derseniz ben İthaki derim.

Peki bu adalara nasıl gideceğiz?
Bu adalara Atina üzerinden aktarmalı uçak ile gidebilirsiniz. Kefalonya ve Zakintos adalarında havalimanı bulunuyor. Lefkada adasında ise havalimanı bulunmuyor ama bu adaya 20 km mesafede olan Aktion Havaalanı'na yine Atina’dan aktarmalı olarak uçabilirsiniz. Her ne kadar Lefkada’ya ada desek de ana karaya çok yakın olduğu için bir bağlantı yolu yapılmış ve bizdeki Cunda Adası gibi feribota binmeden araba ile direk Lefkada’ya geçebiliyorsunuz.

İkinci bir seçenek de önce uçak ile Atina’ya gidip, Atina’dan araba kiralayarak Lefkada’ya geçmek. Atina-Lefkada arası yaklaşık 360 km civarında. Turunuza Lefkada yerine Zakintos’dan başlamak isterseniz,  Zakintos feribotuna bineceğiniz Kilini ile Atina arası ise 290 km.

Bu adalara uçak ile gitmeyi tercih etmeyenler, yol biraz uzak olsa da benim gibi kendi arabaları ile de gidebilirler. İstanbul- Lefkada arası yaklaşık olarak 1.000 km civarında. Yolun yarısı gibi olan Selanik’te de bir gece konaklayarak

Bu üç adanın arasında arabalı feribotlar çalışıyor. Adadan adaya kendi arabanız ile de geçebilirsiniz. Lefkada’dan Kefalonya’ya geçişler sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere Nydri’den yapılmakta.  Nydri’den kalkan bu feribotlar Kefalonya’nın Fiscardo kasabasına yanaşıyorlar

Kefalonya’dan Zakintos’a geçişler ise Pessada Limanı’ndan yapılıyor. Gemiler Zakintos merkezine değil, Zakintos’un Agios Nikolas kasabasına yanaşıyorlar. 

Dönüş için de Zakintos limanından, Yunanistan ana karasında bulunan Kilini’ye feribotlar bulunuyor.  

Üçüncü grup; Kithira ve hemen karşısındaki minik AntiKithira hariç diğer tüm İyon adaları Yunanistan'ın batı sahillerinde yan yana sıralanmış durumdadır. Kithira ise her ne kadar İyon adalar grubu içinde sayılsa da Yunanistan’ın güneyinde, diğer İyon adalarına çok uzak olmasından dolayı benim bu turuma dahil etmediğim bir ada. Uzaklığı bir yana yaptığım araştırmalardan sonra çok da ilgimi çekmedi açıkçası. Kithira yerine onun hemen kuzeyindeki, muhteşem plajlara sahip olan Elafonisos’a gitmeyi tercih ederim kesinlikle J

Kendi arabanız ile Yunanistan'a gidecekseniz, daha önceden yazmış olduğum ''kendi arabanız ile yurtdışına çıkmanın kurallarını'' anlattığım yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Dilerseniz, tüm paylaşımlarımı instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz. (@egenin karşı kıyısı) Sayfanın sol üst köşesinde bulunan İnstagram logosuna tıklayarak hesabıma ulaşabilirsiniz.