Korfu (Corfu) Gezi Rehberi (İyon Adalar Grubu)


      Bir kaç yıldır yaz tatili denince aklıma ilk Yunan Adaları geliyor benim. Bizim yazlık bölgelerin kalabalığından, işletmelerin birçoğunun kalitesizliğinden, saçma sapan fiyat politikalarından sonra Yunan adaları ilaç gibi geliyor kesinlikle. Bayram dönemlerinde ya da Temmuz, Ağustos gibi yüksek sezonda neredeyse Türkiye'de hiç tatil yapmıyoruz artık diyebilirim. Son 6-7 yıldır, Türkiye'dekinden çok daha mantıklı fiyatlara çok daha güzel tatiller geçiriyoruz. Kur artışı son iki yıldır yurt dışı tatillerinin maliyetini ciddi artırsa da birçok Yunan adası hala mantıklı fiyatlarda.

Thassos bizim için Çeşme gibi oldu mesela. Vakit buldukça araba ile atlayıp kaçıyoruz 3-4 günlüğüne. Durum böyle olunca, her sene 3-4 farklı ada gezdiğimizden Yunanistan'ın Ege’deki 30’dan fazla adasını görmüş durumdayım diyebilirim. Hiç birinde de hayal kırıklığı yaşamadık doğrusu. Bu yaz (2018) 2-3 haftalık bir tatil zamanımız olunca yine araba ile yola çıkıp, önce bir kaç günlüğüne Thassos ve Halkidiki yapalım, daha sonra da yola devam edip Yunanistan'ın İyon Denizi tarafındaki adalarını sırasıyla gezelim istedik.

İyon adaları için, detaylı rota planlama ile ilgili yazdığım yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

Korfu'ya Nasıl Gidilir?

Korfu’ya en kolay Atina üzerinden aktarmalı olarak uçak ile gidebilirsiniz. Bu rotayı uçak ile değil de, benim gibi kendi arabası ile gidecek olanların, önce Yunanistan’ın İyon Denizi’ne ana çıkış limanı olan İgoumenitsa’ya varması gerekiyor. İstanbul, İgoumenitsa arası yaklaşık olarak 950 km. İpsala Sınır Kapısı’nı geçtikten sonra yolun tamamı otoyol ancak İstanbul'dan araba ile yola çıkıp direk Korfu'ya gitmek isterseniz yol bir gün için çok fazla gelebilir. O nedenle eğer vaktiniz varsa bizim gibi bir iki gün Thassos ya da Halkidiki yapıp, oradan Korfu için yola devam edebilirsiniz. Araba ile Korfu’ya feribot geçişleri biraz pahalıya geliyor ama Korfu büyük bir ada olduğu için zaten bir arabaya mutlaka ihtiyacınız olacak. O nedenle araç kirası için ödeyeceğiniz parayı feribot bileti için ödediğinizi düşünebilirsiniz.

Bu arada kendi arabanız ile Yunanistan'a gidecekseniz, daha önceden yazmış olduğum ''kendi arabanız ile yurtdışına çıkmanın kurallarını'' anlattığım yazımı buradan okuyabilirsiniz.

İgoumenitsa – Korfu feribot gün ve saatlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

Korfu'da Nerede Kalınır?
Korfu büyük bir ada. Konaklamak için şehir merkezinin dışında birçok sahil kasabası alternatifi de bulunuyor. Eğer bu adaya 2-3 günlük kısa bir tatil için gidiyorsanız en mantıklısı şehir merkezinde ya da merkeze yakın bir noktada kalıp araba ile sağa sola giderek adayı gezmek kesinlikle. Ancak bir haftalık uzun bir tatil için gidiyorsanız, konaklamanızı adanın farklı farklı bölgelerinde birkaç gün kalacak şekilde de planlayabilirsiniz.  

Ben, Korfu’da 2-3 gün gibi kısa bir süre kalmayı planladığımdan dolayı, otel için feribottan indikten sonra limanın hemen yukarısında kalan Old Town bölgesini tercih etmiştim. Ancak Old Town bölgesinde ciddi anlamda otopark sorunu var maalesef. Eğer aracınız varsa bu bölgede kalmak ciddi sıkıntı olacaktır. Bu bölgede kendine ait otoparkı olan otel yok gibi bir şey. Yakın bir yerde ücretli de olsa otopark bulmak çok zor. Sokaklardaki park yerlerinin de hemen hepsi dolu. Biz valizleri otele bıraktıktan sonra park yeri arayıp, arabayı epey uzak bir yere park etmek zorunda kalmıştık mesela. O nedenle eğer aracınız varsa şehir merkezi yerine merkeze yakın sahil kasabalarından birinde otel ayarlarsanız çok daha rahat edersiniz. Old Town dışındaki oteller de merkezdeki otellerin yarı fiyatına neredeyse. Merkezde kalacağınız otel fiyatına deniz manzaralı, güzel, şık bir otel ayarlayabilirsiniz. 

Korfu Nasıl bir ada?

Korfu, diğer Yunan adalarından biraz farklı bir ada. Sevimli, sakin, yerel aile işletmesi tavernaları olan tipik bir Yunan adası arıyorsanız, şunu söylemeliyim ki, bu kesinlikle Korfu değil. Bunu önden bilmenizde fayda var. Sonra hayal kırıklığı yaşamayın. Beyaz evler, mavi pencereler şeklinde tipik Yunan adası mimarisine sahip olmayan, ağırlıklı sarı taş binaları ile daha çok bir Malta, bir İtalya havası var buranın. Ne de olsa yıllarca İtalya egemenliğinde kalmış.

Çok büyük bir ada bir kere. Araba ile 1-2 saatte tüm adanın çevresini gezelim diyebileceğiniz bir yer değil maalesef. Adada yemek kültürü de diğer Yunan adalarından farklı biraz. Yunan mutfağı deyince ilk balık restoranları, taze taze balık, kalamar gibi deniz ürünleri gelir benim aklıma. Çıtır çıtır, tazecik salatalık ve domateslerden yapılmış Yunan salatası, o meşhur kabak kızartmaları, ev yapımı dolmalar, sarmalar gelir. Ancak İtalyan etkisinden olsa gerek bu adada daha çok İtalyan mutfağı göreceksiniz. Korfu’da, Türkiye’ye yakın adalarda çok görmediğimiz Mc Donald's bile var.  Oradan anlayın adanın büyüklüğünü.

Korfu’da kendimi bir ada tatilindeymiş gibi çok hissetmedim. Ada tatillerini çok severim normalde. Birçok Yunan adası olsun, Bozcaada, Gökçeada olsun, adalarda hayat daha yavaştır, daha sakindir her zaman. Ama Korfu hem büyük, hem de kalabalık bir ada olması nedeniyle sanırım daha çok bir şehir tatili gibi geldi bana. Kendinizi Yunanistan’daymış gibi de hissetmiyorsunuz. Malta’ya çok benzettim ben burayı. Gitmeyin, kötü diyemem. Ben Malta’yı da sevmiştim. Ancak tipik bir Yunan adası beklemeyin diyorum sadece.


Sevimli, küçük, güzel bir Yunan adası arıyorsanız rotanızı Korfu’dan, hemen yanındaki Paxos’a çevirmenizi öneriyorum. Kefalonya ile birlikte Paxos, İyon adaları turumda benim en sevdiğim iki ada oldu kesinlikle. Eğer çok vaktiniz yoksa, Korfu’dan Paxos’a geçip birkaç gün de orada kalamayacaksanız bile en azından Paxos’a ve muhteşem Voutoumi Plajı ile ünlü olan Antipaxos’a yapılan günübirlik tekne turlarından birine katılın derim mutlaka. Paxos ile ilgili yazıma buradan, Kefalonya ile ilgili yazıma ise buradan ulaşabilirsiniz.

Korfu’nun genel olarak nasıl bir ada olduğundan bahsettikten sonra, Korfu'nun hangi plajlarına gidelim, nerelerde yemek yiyelim, neyi mutlaka görelim derseniz onları da aşağıda yazıyorum sizlere.

Korfu'da Ne Yapılır?
Sonuçta bir adaya gidiyoruz. Eğer Korfu’ya yaz aylarında gittiyseniz gündüzleri vaktinizi denizde geçireceksiniz muhtemelen. O nedenle benim görebildiğim kadarıyla bu adanın en güzel plajlarını aşağıda listeliyorum size. Korfu’nun her bölgesinde güzel plajlar olsa da en popülerleri ağırlıklı olarak adanın kuzey yarısında.

Tüm İyon adalarının içinde o kadar güzel ve standart üstü kumsallara sahip adalar var ki, Korfu’daki kumsallar güzel olsa da, onların yanında vasat kalıyor resmen. Antipaxos adasındaki Voutoumi, Lefkada’daki Porto Katsiki, Kefalonya’daki Myrtos gibi plajlar tüm Yunan adalarının içinde ilk 10’a girerler kesinlikle.

Kuzey ve Kuzey Batı Bölgesindeki Plajlar
Palaiokastritsa Beach: Korfu'nun batı kıyıları, doğu kıyıları gibi değil, dağlık biraz. O nedenle bu bölgede çok da yol yapmadan direk meşhur Palaiokastritsa'ya gidin mutlaka. İki koyun iç içe geçtiği görülmesi gereken değişik bir yer burası. Doğası çok güzel olan, kumluk plajlar bunlar. Ancak adanın en popüler plajları olduğu için çok kalabalık olabiliyor. O nedenle sabah erken saatlerde ya da akşam üzeri giderseniz çok daha memnun kalırsınız bence. Bu bölgede yemek için de biraz ilerideki Alipa Beach'in restoranına gidebilirsiniz. Yediğim her şey çok güzeldi ama İstakozlu spagettisi muhteşemdi.

 Palaiokastritsa Beach

Canal D’amour (Aşk Kanalı) ve Sidari Beach: Kuzeydeki Sidari Beach’in biraz ilerisinde bulunan Canal D’amour adanın simge plajlarında biri. Korfu plajları diye aradığınızda muhtemelen karşınıza ilk buranın fotoğrafları çıkacak. Burası denizin ve rüzgarın kayaları aşındırması sonucu oluşmuş olan doğal bir kanyon. Ancak benim gittiğim döneme özel miydi yoksa her zaman mı böyle bilemiyorum ama suyu çok bulanık, çamurlu gibiydi ve çok fazla kalabalıktı. O nedenle ben çok da keyif almadım açıkçası ama Sidari Plajı’na gelirseniz, adanın simge plajı sayılan bu doğal oluşumu yine de görmeye gidin mutlaka.

Rovinia Beach: Korfu'nun organize olmayan en güzel plajlarından biri kesinikle. Yolu biraz zorlu. Toprak yoldan ilerleyip arabayı park ettikten sonra merdivenlerle plaja iniliyor. Şezlong şemsiye, tesis olmayan, küçük çakıl taşlı kumsalına havlunuzu serip oturabileceğiniz, turkuaz renkli, pırıl pırıl bir suya sahip bir plaj burası. Ancak uzun süre kalacaksanız yanınızda yiyecek içecek bir şeyler getirmenizde yarar var.

Agios Giorgios Beach: Uzun bir kumsalı, pırıl pırıl bir denizi olan, rahatlıkla bütün gününüzü geçirebileceğiniz, birçok restoran alternatifi de bulunan bir plaj burası.

Agios Stefanos Beach: Kumluk, sığ ve ılık denizi ile çocuklu aileler için tam ideal bir plaj diyebilirim.

Logas Beach: Daha çok gün batımı manzarası için tercih edilen, yüksek kayalıkların dibinde bulunan doğal bir plaj burası. Yukarıdaki 7th Heaven Cafe ise gün batımında dolup, taşıyor. Cam seyir terasından manzara harika gerçekten.

Kuzey Doğu Bölgesindeki Plajlar
Barbati Beach: Yan yana farklı farklı işletmelerin olduğu taşlık bir plaj burası ama denizi güzel. Çabuk derinleştiği için küçük çocuklu aileler için çok uygun olmayabilir. Piedra del Mar diğerlerine göre daha şık bir işletme ve güzel bir restoranı da var. Şezlonglarında yatıp yemeğinizi de orada yiyebilirsiniz.  

Nissaki Bay: Denizi Barbati gibi çakıl taşlı ama yine suyu pırıl pırıl. Barbati'den çok daha güzel bir koy kesinlikle. Plajın arkasında kalınabilecek oteller de mevcut. Merkezde değil de deniz kenarında bir otelde kalalım isterseniz bu bölge de düşünülebilir.

Agni Beach: Genellikle teknecilerin geldiği küçük bir koy burası. Plajı çok küçük ve taşlık ama su yine pırıl pırıl. Biz aç olmadığımız için yemek yemedik ancak keşke öğle yemeğini burada yeseydik dedirten çok şık plaj restoranları vardı.

 Agni Beach 

Güney Batı Bölgesindeki Plajlar
İssos Beach: İnce kum ve dibi gözüken pırıl pırıl bir su. Jet ski gibi su sporlarını da yapabileceğiniz bir plaj.

Arkoudilas Beach: Korfu’nun en ucunda bulunan bu plaj, merkeze çok uzak olmasından dolayı yüksek sezonda kalabalıklardan kaçmak isteyenler için ideal. İnce kum ve berrak sular.  

Glyfada Beach'deki Pazuzu Beach Club için Korfu'nun en yeni ve iddaalı işletmesi diye okumuştum ama vakit bulup biz gidemedik maalesef. Bizdeki beach club’lara benzeyen bir plaja gitmek istiyorsanız deneyebilirsiniz.  

Bunların dışında Korfu’ya kadar gelmişken, bence tüm İyon adalarının içindeki en güzel plaja sahip Antipaxos adasındaki Voutoumi Beach’de de mutlaka gidin derim. Korfu’dan ya da Paxos’dan bu plaja götüren tekneler kalkıyor.

Plajlar dışında Korfu’da gezip görebileceğimiz yerler nedir derseniz onları da aşağıda listeledim size.

Eski Şehir (Old Town) : Adanın en ilgi çekici bölgesi hiç şüphesiz, Korfu’nun arnavut kaldırımlı dar sokakları ile araç trafiğine de kapalı olan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde de bulunan bu tarihi bölge. Bizdeki Sultanahmet bölgesi gibi de düşünebilirsiniz. Çok bozulmamış tarihi yapıları gezerken, büyük olasılıkla kaybolacağınız sokakları ile öne çıkıyor. Bu bölgenin en popüler yeri de hiç şüphesiz Spianada Meydanı. Korfu’ya giden hemen her turistin yaptığı gibi bu meydandaki kafelerden birinde oturup kahvenizi yudumlarken geleni geçeni izleyebilirsiniz.     

Vlacherna Monastery ve Fare Adası
Vlacherna Monastery:
Korfu Adası'nın simge yapılarından biri durumundaki Vlacherna Manastırı ve biraz ilerisindeki minik Fare Adası, havaalanının hemen yakınında bulunuyor. Bu manastıra tepeden bakan şahane manzarası ile turistler arasında çok popüler olan Kanoni Cafe’de kahvenizi yudumlarken, alçaktan uçan uçakları da izleyebilirsiniz. 

Bunların dışında, akşam yemeği için de güzel bir restoran önereceğim size. Old Town'daki dar bir sokakta bulunan İtalyan restoranı La Famiglia. Giderseniz, bana teşekkür edeceksiniz kesinlikle :) Hele ki dışarıda, açık havada bir masa bulursanız değmeyin keyfinize. Sezar salatası, lazanyası ve Prawm Linguini süperdi. Bu arada İtalyan restoranı diye pizza da yiyebiliriz diye düşünmeyin. Menüde pizza bulunmuyor.

Eski Kale (Old Fortress): 15. yüzyılda Venedikliler tarafından şehri savunma amaçlı inşa edilmiş olan bu kale, James Bond’un For Your Eyes Only filmindeki çekimlerde de kullanılmış. Eski şehir bölgesini karşıdan gören bir tepe üzerine kurulmuş durumda.

Dilerseniz, tüm paylaşımlarımı İnstagram hesabımdan da takip edebilirsiniz (@egeninkarsikiyisi) Sayfanın sol üst köşesinde bulunan İnstagram logosuna tıklayarak hesabıma ulaşabilirsiniz.