Paxos - Antipaxos Gezi Rehberi (İyon Adalar Grubu)

Voutoumi Plajı - Antipaxos


       Bu yaz 2-3 haftalık bir tatil zamanımız olunca araba ile yola çıkıp önce birkaç günlüğüne Thassos ve Halkidiki yapalım, daha sonra da, yola devam edip Yunanistan'ın İyon Denizi tarafındaki bazı adalarını (Korfu, Paxos, Antipaxos, Lefkada, Kefalonya, Zakintos) sırasıyla gezelim istedik. Tüm İyon adaları için, detaylı rota planlaması ile ilgili yazdığım yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

İyon Adalarında ilk durağımız Korfu Adası olmuştu. (Korfu ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz) Korfu'da 2-3 gün geçirdikten sonra artık sıradaki adaya geçmenin vakti geldi diyerek Paxos ve Antipaxos adalarına nasıl geçebiliriz araştırmaya başlıyoruz hemen.

Paxos ve Antipaxos'a Nasıl Gidilir?
Paxos ve Antipaxos küçük adalar olduğundan dolayı bu adalarda havaalanı bulunmuyor maalesef. Bu nedenle bu adalara uçak ile gitmek isterseniz, önce Atina'ya, oradan da aktarma ile Korfu'ya uçmanız gerekiyor. Korfu'dan da feribot ile Paxos'a geçebilirsiniz. Uçakla Paxos'a gitmek için biraz zahmetli bir yolculuk yapmanız gerekiyor anlayacağınız. Bu nedenle gitmişken mutlaka en az bir haftalık bir tatil ayarlayıp, birkaç farkı adayı, bölgeyi kapsayan bir tatil planlamanızı tavsiye ederim. Korfu – Paxos feribot seferlerine buradan bakabilirsiniz.

Bu arada ‘Anti’ Yunanca karşı demek. Paxos’un hemen karşısındaki minicik adaya yeni bir isim vermek yerine Paxos’un karşısı anlamına gelen Antipaxos diyerek çözmüşler olayı J Antipaxos’da yaşam bulunmuyor. O nedenle bu adaya sadece muhteşem plajları için Paxos’dan kalkan teknelerle günübirlik gidip geliniyor.

Bu rotayı uçak ile değil de, benim gibi kendi arabası ile gidecek olanların, önce Yunanistan’ın İyon Denizi’ne ana çıkış limanı olan İgoumenitsa’ya varması gerekiyor. İstanbul, İgoumenitsa arası yaklaşık olarak 950 km. İpsala Sınır Kapısı’nı geçtikten sonra yolun tamamı otoyol ancak İstanbul'dan araba ile yola çıkıp direk Paxos’ gitmek isterseniz yol bir gün için çok fazla gelebilir. O nedenle eğer vaktiniz varsa bizim gibi bir iki gün Thassos ya da Halkidiki yapıp, oradan Paxos için yola devam edebilirsiniz. İgoumenitsa’dan Paxos’a geçen feribot küçük bir feribot ama birkaç araba alabiliyor. O nedenle dilerseniz arabanız ile de adaya geçebilirsiniz. İgoumenitsa - Paxos feribot seferlerine buradan ulaşabilirsiniz. 

Paxos’a gitmek için bir diğer alternatif de Parga’dan geçmek. Parga’dan ya da biraz yukarıdaki sahil kasabası Syvota’dan yaz boyunca Paxos’a günübirlik tur tekneleri kalkıyor. Bunlar ile de adaya geçebilirsiniz. Ancak bunlar sadece yolcu taşıyan, arabanız ile geçemeyeceğiniz tekneler aklınızda olsun.  Parga – Paxos gemi seferlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Bu arada kendi arabanız ile Yunanistan'a gidecekseniz, daha önceden yazmış olduğum ''kendi arabanız ile yurtdışına çıkmanın kurallarını'' anlattığım yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Paxos'da Nerede Kalalım?
Paxos'un merkezi olan Gaios bölgesinde kalın, otelinizi burada ayarlayın derim. Zaten küçücük bir ada olduğu için buradan her yere kolaylıkla gidebilirsiniz. Ancak merkezin dışında çok şık, çok konforlu, balayı için bile düşünülebilecek kalitede otel ve villa seçenekleri de var tabi. Bir aracınız olursa bunlardan birini de çok rahatlıkla değerlendirebilirsiniz.

Paxos'da feribottan inilen liman, Gaios’un 800-900 metre kadar dışında kalıyor. Feribottan inince merkeze taksi ya da başka bir ulaşım aracı olmadığından dolayı yürümeniz gerekiyor. Biz tüm eşyalarımızı Korfu'da araba ile bırakıp, yanımıza sadece küçük bir sırt çantası aldığımız için yürümek sorun olmadı. Merkeze kadar kolayca yürüdük. Otelimizi de gidince orada bakarız diye ayarlamamıştık. Siz otelinizi önceden ayarlarsanız, sizi gelip limandan almalarını ya da size taksi ayarlamalarını isteyebilirsiniz.

                                                                                    Adanın merkezi Gaios

Paxos Nasıl Bir Ada?
Paxos, Kefalonya ile birlikte tüm İyon adalarının içinde, benim en sevdiğim ada oldu diyebilirim. Öncelikle minik, sevimli, sakin bir ada. Bir ada tatilinden beklediğim her şeyi karşılıyor kesinle. Tüm İyon adalarının arasında en bakir ve gizli kalmış olanı aynı zamanda. Bu adaya uçak ile ulaşımın olmaması, Korfu’daki gibi İngiliz ve diğer Avrupa ülkelerinden gelen turistler tarafından istilaya uğramaması için baş sebep bence. Korfu gibi kalabalık ve biraz kitlesel turizmin etkisinde kalan bir adadan sonra bize ilaç gibi geldi.

Adanın merkezi olan Gaios, limanda yan yana dizilmiş yelkenlileri, maksimum 2-3 katlı, renk renk İtalyan mimarisinde evleri ve o evlerin arkasındaki yemyeşil doğası ile ilk gördüğünüz andan itibaren sizi kendine hayran bırakıyor.

Paxos, özellikle de Antipaxos deniz güneş tatili için de harika bir seçenek. Antipaxos’un turkuaz renkli plajları kendinizi Maldivler’de gibi hissettirecek. İnanın hiç abartmıyorum. 40’a yakın Yunan adası görmüş biri olarak diyebilirim ki Antipaxos’daki Voutoumi Beach yunan adalarında gördüğüm tüm plajların arasında kesinlikle ilk üçe girer. Sadece bu kumsalda denize girmek için bile bu adalara gidilir.

                                                                                            Voutoumi Plajı

Birçok Yunan adasına göre çok daha yeşil bir ada diyebilirim. Gizli saklı kalmış minik koyları, zeytin ağaçları ile kaplı yemyeşil doğası ile de öne çıkıyor. Daha çok teknecilerin, yat sahiplerinin, moda ve tasarım dünyasından Yunanların tercih ettiği bir ada aynı zamanda. Bundan dolayı da restoranlarının ve diğer tüm işletmelerinin kalitesi de çok daha yüksek kesinlikle. Adaya gelen kitle böyle olunca adada, kiralık villa, lüks daire şeklinde konaklama seçenekleri otelden çok daha fazla oluyor haliyle. Bundan dolayı da çok kalabalık olmayan, sakin, huzurlu bir ada olarak kalıyor sanırım.  

Paxos'da Ne Yapılır?
Paxos küçük bir ada olduğu için birçok kişi Korfu'dan ya da Parga’dan günübirlik gidip gelmeyi tercih ediyorlar. Ancak bu kadar güzel bir adaya sadece günübirlik gidip gelmek çok yazık bence. Adada mutlaka birkaç gece kalıp keyfini tam anlamıyla çıkarın derim. İnanın pişman olmayacaksınız. Eğer kendi aracınız ile gitmediyseniz, Paxos’da araba, motosiklet veya ATV kiralayabiliyorsunuz.

Biz feribottan inip, Paxos'un merkezine yürüyünce, otel bile bakmadan ilk iş olarak, Antipaxos'un o muhteşem plajlarına kalkan teknelere bindik. Bu plajlara günübirlik olarak toplu yolcu taşıyan bu teknelerin dışında, dilerseniz kendinize ufak bir tekne kiralayıp, koy koy da gezebilirsiniz.  

Tekneler Antipaxos'daki iki muhteşem koya getiriyor sizi. Voutoumi ve Vrika. Hangisini isterseniz o koyda iniyorsunuz. Koylar arasında bir birine geçiş bulunmuyor maalesef. Akşam da aynı tekneler sizi gelip alıyorlar. İki koyda da yemek yiyebileceğiniz restoranlar, şezlong ve şemsiye mevcut. Voutoumi, Vrika’ya göre biraz daha büyük ve daha az kalabalık. Yemek için de plajdaki Voutoumi Beach Restoranı değil, yukarıdaki Bella Vista’yı tercih edin kesinlikle. Koya tepeden bakan muhteşem bir manzarası var. Onlarca merdiveni çıktığınıza değecek emin olun. Vrika ise hemen paljdaki işletmesi ile daha konforlu ve o nedenle de biraz daha kalabalık oluyor haliyle. Antipaxos'un bu muhteşem ve huzur dolu koylarında çok güzel bir gün geçirdik kesinlikle. Hiç ayrılmak istemesem de artık bizi almaya gelen tekneler ile Paxos'a dönme zamanı.

 
                                                                         Bella Vista ve Manzarası

Antipaxos'dan Paxos'a geçer geçmez motosiklet kiralıyoruz hemen. Ada küçük olduğu için çok rahatlıkla motosiklet ya da ATV ile her yeri gezebilirsiniz. Motosiklet kiraladıktan sonra güzel bir akşam yemeği için doğruca Magazia Köyü yakınlarındaki 'daki Erimitis Restoran'a gidiyoruz. Romantik bir ortamda güzel kokteyller, lezzetli yemekler ve kayalıkların tepesinden muhteşem gün batımını izlemek için mutlaka gidilmeli.


                                                                                       Erimitis Restoran

Erimitis aynı zamanda Paxos adasındaki ünlü kayalıkların bulunduğu sahilin de adı. Antipaxos’daki Voutoumi Beach’i saymazsak, Paxos’daki en ünlü plaj da diyebiliriz.  Bu plaja merkezden kalkan küçük tekneler ile ulaşabileceğiniz gibi kara yolu ile de ulaşılabiliyor ancak yol plaja kadar gitmiyor maalesef. Terlik ile yürümenin biraz zor olduğu 15 dakikalık bir patika yol ile ulaşabiliyorsunuz. Burası, denizin muhteşem turkuaz renginde olduğu, arkanızdaki heybetli kayalıklardan dolayı güzel bir atmosfere sahip bakir bir plaj. Eğer rüzgarlı ve dalgalı bir güne denk gelmezseniz burada yüzmek çok keyifli gerçekten. Plajda çadır kuranlar, adanın muhteşem gün batımı manzarası için burayı tercih edenler de olabiliyor.

 Longos Sahil Kasabası
Ertesi sabah motorumuza atlayıp adayı keşfe başlıyoruz. Paxos küçük bir ada olsa da keşfedilecek birkaç farklı bölgesi bulunuyor. Longos ve en kuzeyde, doğal korunaklı bir koyda bulunan Lakka adanın sevimli sahil kasabaları. Bu iki sahil kasabasının dışında Magazia, Ozias ve Bogdanatika adında zeytin ağaçları ile çevrili,  dağ köyleri bulunuyor. Ancak bunlar çok çok minik köyler. Adaya sadece bir iki gün gibi kısa bir süre için geldiyseniz mutlaka zaman ayırıp gidin demem. Ancak vaktiniz varsa, bu köyleri de keşfe çıkabilirsiniz. 

Bizim ilk durağımız Longos kasabası oluyor. Pastel renkli boyanmış sevimli evleri ile hemen içinizin ısındığı minicik bir koy burası. Buradaki Taxidi Bar ya da Roxi Bar’ın denizin hemen kenarındaki masalarında bir frappe ya da güzel bir koktelyl alıp zamanın durduğu bu yerde keyfinize bakabilirsiniz. Yemek için de yine hemen deniz kenarındaki Vassilis Taverna’yı tavsiye ederim. 

Longos’dan sonra adanın ek kuzey ucundaki bölge olan Lakka’ya gidiyoruz. Burası denizin içeriye doğru girdiği korunaklı bir liman köyü. Gaios’dan sonra konaklama için de en çok tercih edilen ikinci bölge burası. Lakka’da deniz kenarında güzel bir balık restoranı için de Akis’i tavsiye ederim.

                                                                     Lakka Sahil Kasabası

Mongonissi Koyu
Paxos’un denizleri genellikle taşlık ve birçoğu organize olmayan bakir plaj. Denizleri tertemiz, turkuaz renkte ama taşlık olması nedeniyle Antipaxos'un harika plajlarını daha çok sevdim kesinlikle. O nedenle Paxos’da deniz keyfi için en güzel çözüm minik bir tekne kiralayıp karadan ulaşımı da olmayan birçok koyunu tek tek gezmek olacaktır kesinlikle. Ya da bu koylara sizi getiren tur teknelerini tercih edebilirsiniz.  Bunların en popülerlerinden biri denizin dalgalarla kayalıkları oyması ile oluşan Blue Caves olacaktır. Eğer küçük olan tur teknelerinden birini tercih ederseniz, teknelerle bu mağaraların içine de girebilir, masmavi sularda keyifle yüzebilirsiniz.

Eğer bakir plajların yerine şezlong şemsiye olan organize plajları tercih ediyorsanız Monodendri koyundaki Ben’s Beach Bar’ı tavsiye edebilirim. Şezlonglar ücretsiz, sadece yediğinizi, içtiğinizi ödüyorsunuz. Bir diğer organize plaj ise Paxos’daki tek kumluk plaj olan Mongonissi koyunda. Sessiz, sakin huzur dolu bir koy diyebilirim. Güzel, yemyeşil bir bahçe içinde keyifli bir restoranı da bulunuyor.

Adanın merkezi olan Gaios’a yürüme mesafesindeki Gianas Beach de ulaşım kolaylığından ve berrak sularından dolayı çok popüler. Ancak şezlong, şemsiye olmayan, havlunuzu serip oturduğunuz bu plaj merkeze yakınlığında dolayı çok kalabalık oluyor genellikle.

                                                                                            Gianas Plajı 

Paxos’daki huzur dolu birkaç günden sonra Lefkada, Kefalonya ve Zakintos adalarını da görmek için yola devam ediyoruz. Paxos adasından bu diğer İyon adalarına feribotla geçiş bulunmadığından Yunanistan ana karasına geri dönüp, araba ile Parga üzerinden Lefkada’ya yola koyuluyoruz. Parga ile ilgili notlarımı da buradan okuyabilirsiniz.

Dilerseniz, tüm paylaşımlarımı İnstagram hesabımdan da takip edebilirsiniz (@egeninkarsikiyisi) Sayfanın sol üst köşesinde bulunan İnstagram logosuna tıklayarak hesabıma ulaşabilirsiniz.