Samos Gezi Rehberi

Samos - Vathi
    Bu seferki Yunan Adası seyahatimizi Kuşadası'nın tam karşısında bulunan, Türkler tarafından Sisam olarak da bilinen, Samos'a yapıyoruz. Samos'da üç farklı liman bulunuyor. Vathi, Karlovasi ve adını ünlü matematikçi Pisagor'dan alan Pythagoreion. Samos'dan başka adalara geçmek isterseniz bu üç limanın her birinden farklı farklı adalara geçilebileceğini unutmayın. İsterseniz bizim yaptığımız gibi Çesme'den Sakız Adası'na geçip, iki gün kalıp oradan da feribot ile Samos'a geçebilirsiniz.

Samos adası genel olarak diğer birçok kurak Yunan adasının yanında çok yeşil bir ada. Türkiye'ye yakın adaların için de en yeşili sanırım. Her yer orman olduğundan dolayı olsa gerek benim çok sevdiğim bir ada oldu kesinlikle. Özellikle selvi ağaçları bir an kendinizi Toskana bölgesindeymişsiniz gibi hissettirebilir, ama sadece bir an :)

Türkiye'ye yakın adalarda en sevdiğim konulardan biri de Turkcell'in genellikle çekiyor olması :) İnternete Türkiye'deymiş gibi her yerden rahat rahat girebiliyor olmak büyük lüks kesinlikle. Samos'da da adanın kuzey tarafındaki plajlarda Turkcell çekiyor, aklınızda olsun. Diğer operatörleri bilemiyorum maalesef ama muhtemelen onlar da çekiyordur.

Samos'a Nasıl Gidebiliriz?
Türkiye'den Samos'a, Kuşadası ve Seferihisar'dan geçilebiliyor. Kuşadası'ndan kalkan tekneler, haftanın bazı günleri adanın merkezi olan Vathi'ye yanaşırken, bazı günleri de adanın güneyindeki Pythagorion kasabasına yanaşıyorlar. Feribot bileti alırken mutlaka bu teknelerin hangi gün, hangi kasabaya yanaştığına dikkat edin ki sonra indiğinizde şaşırmayın. (İki kasabanın arasında yaklaşık 15 km bulunuyor) Seferihisar'dan kalkan tekneler ise adanın kuzey batı bölgesindeki Karlovasi Limanı'na yanaşıyorlar.

Türkiye'ye yakın adalara günübirlik olarak da gidebiliyorsunuz ancak Samos'a günübirlik gelmek yerine 3-4 günlük kısa bir tatil için gelmenizi tavsiye ederim. Ada biraz büyük olduğundan, gezilecek birkaç farklı merkez ve birçok farklı plaj bulunduğundan dolayı 3-4 günlük bir tatil için çok ideal kesinlikle.

Samos'da Araç Kiralama
Kuşadası'ndan ya da Seferihisar'dan direk Samos'a giden gemiler araçsız, sadece yolcu taşıyan gemilerdir. Sakız, Midilli ya da Kos gibi Samos adasına kendi aracınız ile geçemiyorsunuz maalesef.
Samos'a benim gibi Sakız Adası üzerinden giderseniz kendi arabanız ile de geçebilirsiniz. Ancak Adadan adaya kendi arabanız ile geçmek sadece yolcu olarak seyahat etmekten çok daha pahalı olacağından dolayı eğer Samos'da çok uzun süre kalmayacaksanız adada araç kiralamak çok daha mantıklı olacaktır. Ayrıca kendi arabanız ile Samos'a Sakız Adası üzerinden gelirseniz, Türkiye'ye yine Sakız ya da Midilli üzerinden dönmeniz gerekecek. Kendi arabanız ile yurtdışına çıkmanın kurallarını da daha önce yazdığım buradaki yazımdan okuyabilirsiniz.   

Eğer ehliyetiniz varsa adada araba kiralamak yerine motosiklet kiralayabilirsiniz. Gördüğüm tüm Yunan Adaları içinde en temiz ve en iyi durumdaki motosikletleri Samos'da kiraladım sanırım. Plajlara gitmek ve diğer köyleri rahat rahat gezebilmek için bir araç kiralamanızı öneriyorum mutlaka. 

Samos'da Nerede Kalalım?
Ben 4 günlük Samos tatil için otelimi 2 gün adanın merkezi olan Vathi'de, iki gün de güneydeki Pythagoreion kasabasında ayarlamıştım. Vathi'deki otelim gemiden indikten sonra hemen limanın karşısında bulunan Samos City Hotel'di. Çok konforlu olmasa da, konumu itibariyle kalmak için çok ideal bir oteldi. Hem yemek yiyebileceğiniz cafelere hem de Türkiye'ye giden teknelerin kalktığı limana çok yakındı.

Pythagoreion'da kalacaksanız ve bir aracınız da varsa limanı yukarıdan gören manzaralı bir otelde kalmanızı tavsiye ederim. Biz bu bölgede Hera Otel'de kalmıştık. Limana tepeden bakan bir balkonu olan manzaralı bir odaydı. Oteli işleten teyze de çok tatlı, çok hoş sohbet bir kadındı.

Biz otelimizi Vathi ve Pythagoreion bölgelerinde ayarlamış olsak da Kokkari bölgesi de otel için iyi bir  seçenek olabilir. Tam deniz kenarında, balkonu denize bakan, konum itibariyle çok güzel otelleri bulunuyor. Bölge hareketli ve cıvıl cıvıl bir bölge. En popüler plajlara da çok yakın. O nedenle otel için burası da tercih edilebilir.

Ancak otel için bu üç bölge arasında kararsız kalırsanız tam ortada bulunan Vathi'yi tercih edebilirsiniz. Her yere araçla yaklaşık 10-15 km mesafede bulunuyor.

Samos'da Gezilecek Bölgeler Nelerdir?
Adadaki önemli yerleşim yerlerinden bazılarından yukarıda biraz bahsetmiştim. Bunları biraz daha detaylandıralım. Vathi dışında adada birkaç önemli merkez daha bulunuyor. Kokkari, Pythagoreio,  Karlovasi ve Manolates

Kokkari bölgesi bizim adanın merkezi Vathi'den çok daha fazla beğendiğimiz bir yer oldu aslında. Adanın kuzey tarafında Vathi'ye yaklaşık 10 km mesafede, denize girmek için uzun bir sahili bulunan, sahil boyunca birçok restoran ve kafelerin olduğu hareketli bir bölge burası. Denizi taşlı olsa da o kadar temiz ve berraktı ki bayıldık diyebilirim. Kokkari'de plajdaki restoranların olduğu sahil dışında bizim Bozcaada'daki gibi balıkçıların olduğu ayrı bir bölge daha bulunuyor. Akşam için cıvıl cıvıl çok keyifli bir ortamı var. Bu bölgeyi de kaçırmayın kesinlikle.


                                                                                             Kokkari

Pythagoreion bölgesi adanın güney sahilinde, Vathi'ye yaklaşık 15 km mesafede bulunan, yat limanı ve limandaki restoranları ile yine hareketli bir bölge. Alışveriş yapabileceğiniz, birçok hediyelik eşya dükkanının da olduğu adanın kumlu plajlarına yakın olması nedeniyle de tercih edilen bir kasaba burası.


                                                                                           Pythagoreion

Karlovasi bölgesi ise adanın merkezi Vathi'ye en uzak olan sahil kasabası. Kısıtlı vaktiniz varsa, o vakti de buraya ayırmayın derim.  Hem plaj bakımından hem de kasabada gezip görülecek yerler bakımından Vathi, Kokkari ya da Pythagoreion bölgelerini daha çok beğendim kesinlikle.


                                                                                                Karlovasi

Manolates ise, Vathi, Kokkari, Pythagoreio gibi liman kasabalarının dışında gidip görmenizi önereceğim güzel bir dağ köyü. Eski Datça gibi ama biraz daha küçüğü diyebilirim. Dar sokaklarında gezerken çok güzel seramik atölyeleri keşfedebileceğiniz bir yer burası. Vathi'ye yaklaşık 25 km mesafede bulunuyor. Yolun 20 km'sini sahilden, son 5 km'sini ise karşılıklı ağaçlardan gökyüzünün gözükmediği çok keyifli bir dağ yolundan gidiyorsunuz. Çok huzurlu ve güzel bir Ege Denizi manzarası olan bir köy. Köyü dolaştıktan sonra biraz soluklanmak için en güzel mekan ise, yemyeşil orman manzarasına karşı gerçek ev tipi patates, limonata ve kek yiyebileceğiniz Lukas Taverna.


                                                                                                 Manolates 

Samos'da Nerede Denize Girelim?
Samos'un plajları genel olarak taşlık. Ama denizi o kadar temiz ki pırıl, pırıl şahane. Adaya gelirken yanınızda bir deniz ayakkabısı getirirseniz, denizlerinden çok daha keyif alırsınız eminim. Benim için en iyi paljlarını aşağıda kısaca listeliyorum.

Lemonakia Beach - Andrea Place
Lemonakia Beach: Kokkari bölgesinde yan yana çok güzel plajlar bulunuyor. Vaktiniz varsa hepsini deneyebilirsiniz. Kokkari'den Karlovasi'ye giden yol üzerinde bir iki kilometre daha devam ettiğinizde hepsini sırasıyla göreceksiniz. Lemonaki ve Tsamadou bu plajların en popülerleri. Ama Lemonaki Beach bence en güzeli, en sevimlisi. Adadaki birçok plaj gibi burası da taşlık ama denizi o kadar pırıl pırıl ki bayılmıştım ben. Plajın sonunda güzel yemekler yiyebileceğiniz salaş bir restoranı da bulunuyor. (Andrea Place) Yunan salatası ve  peynir köftesi özellikle harika, kaçırmayın bence:)

Tsamadou Beach: Lemonaki Plajından hemen sonraki koyda bulunuyor. Burası da taşlık bir plaj. Lemonakia ile çok benziyorlar. Ancak Tsamadou plajı gençler arasında daha popüler diyebilirim. Ayrıca plajın bir kenarı nudistlere ayrılmış durumda. Giderken bunu da bilmeniz de fayda var. 

Tsabou Beach: 
Samos'un kuzey sahillerindeki plaj üçlüsünün sonuncusu. Buradaki deniz diğerlerinden biraz daha sakin ve biraz daha derin oluyor.



Lemonakia                                   Tsamadou                                  Tsabou 

Kokkari Beach:  
Kokkari kasabasının hemen yanında bulunan bu plajın arkasında birçok otel ve restoran bulunuyor. Şezlonglar deniz kenarındaki restoranlar tarafından işletiliyor. Ayrıca şezlong parası vermeyip yiyip içtiğinizi ödüyorsunuz. Yine taşlık bir plaj ama pırıl pırıl bir denize sahip. Deniz çabuk derinleştiği için çocuklu aileler için uygun olmayabilir. 
  
 Kokkari Beach

Bu plajda önerebileceğim iki işletme bulunuyor. İlki Cafe Del Mar. Ortam, servis, müzik, kokteyller her şey harika. Akşam üzeri gün batımı manzarasına karşı keyifle kokteylinizi içebileceğiniz bir mekan burası.

Kokkari'de ikinci önereceğim plaj işletmesi ise Meltemi Taverna. Burası akşam  yemeği için de önerebileceğim çok güzel bir restoran aynı zamanda. Gündüz önündeki şezlonglarda takılıp denize girebildiğiniz bu mekanda akşama doğru tüm şezlonglar kaldırılıp plaja masalar atılıyor. Biz 18:30-19:00 gibi gittiğimizde yer bulabilmiştik ancak biraz daha geç gitmeyi planlarsanız rezervasyon gerekebilir. Özellikle prawn saganaki muhteşemdi. Kesinlikle deneyin derim. (Not:Ben birkaç sene önce gittiğimde bu restoranın yemeklerine bayılsam da 2019 yazında giden birçok kişiden çok bozulduğuna dair yorumlar aldım. Ancak kendim tekrar gidip denemedim. Aklınızda olsun)


                                                                                   Meltemi Taverna

Potami Beach: 
Samos merkezine 35 km mesafede, Karlovası'ye yakın bir konumda sakin, organize bir plaj. Adanın yerlileri tavsiye etmişti ancak merkeze uzak olması ve vaktimizin kalmaması nedeniyle gidip deneyimleyemedim maalesef. Aklınızda olsun. Gidenleriniz olursa yorumlarınızı beklerim.

Psili Ammos Beach: 
Adanın taşlık plajlarından sıkıldıysanız ve ince kumlu bir plaj arıyorsanız gideceğiniz yer burası kesinlikle. uzun güzel bir kumsal. Çocuklu aileler için de ideal. Plaj aynı zamanda Samos'un Türkiye'ye en yakın bölgesinde bulunuyor. Neredeyse yüzerek karşıya geçecekmişsiniz kadar yakın.

Livadaki Beach:
Eğer sabah erken saatlerde giderseniz açık ara adanın en güzel plajı bence. Öğleden sonra kalabalık olabiliyor ve biraz dalgalandığı için kirlenebiliyor. Yolu çok bozuk ancak kesinlikle buna katlandığınıza değecek güzellikte.  Yolun son bir iki km'si toprak yol ve özellikle motor ile gitmek  daha zor ama kesinlikle vazgeçmeyin yola devam edin derim. Yolun sonunda sizi muazzam bir güzellik bekliyor.

Gagou Beach: 
Denize girmek için en ideal yerlerden biri de Vathi'nin hemen sağ tarafında, yaklaşık 1 km kadar mesafede bulunan Gakgou Beach. Küçük ama sevimli bir plaj burası. Diğer birçok plaj gibi taşlık ancak tüm adadaki tek minder olan şezlonglara sahip:) Adaya günübirlik gelip, araba veya motosiklet kiralamayacaksanız denize girmek için en ideal plaj kesinlikle. Vathi'den, taksi ile gidip, akşam güneş battıktan sonra da yürüyerek merkezdeki otelinize dönebileceğiniz mesafede. Hemen arkasında güzel bir restoranı da bulunuyor. Yemeğinizi de burada yiyip tüm günü geçirebileceğiniz güzel, sakin bir plaj.


Potami                                                Gagou                                Livadaki


                                                                                          Livadaki Beach  
Dilerseniz, tüm paylaşımlarımı İnstagram hesabımdan da takip edebilirsiniz (@egeninkarsikiyisi) Sayfanın sol üst köşesinde bulunan İnstagram logosuna tıklayarak hesabıma ulaşabilirsiniz.