''Yunan Adalarına gitmek için vize gerekli mi?'' sorusu ile çok fazla karşılaşıyorum. O nedenle bu konuyu detaylı anlattığım bir yazı yazayım istedim. Öncelikle Türkiye’ye yakın olan Yunan adalarına günübirlik bile gitseniz pasaport ve Schengen vizenizin olması gerekiyor mutlaka.
Yunanistan bu yaz için kapıda vize uygulamasına tekrar başlayacağını açıkladıktan sonra, bizim haber kanalları ''Yunan adalarına vizesiz seyahat başlıyor'' şeklinde haberler yapınca kafaları biraz karıştırdılar sanıyorum. Yunan adalarına vizesiz olarak gidebilmenin tek koşulu yeşil pasaport sahibi olmak. Eğer kırmızı pasaport sahibi iseniz ya Schengen, ya da Türkiye'den direkt olarak gidilebilen 10 adaya özel ''kapıda vize'' almanız gerekiyor.
Kapıda vize ile gidilebilecek 10 ada ise şunlar: Midilli, Sakız, Samos, Kos, Kalimnos, Patmos, Leros, Rodos, Simi, Meis. Şu an sadece 6 ada için kapıda vize uygulaması başlamış durumda. Diğer 4 ada da bu yaz içinde hazır oldukça sırayla başlayacaklar diye düşünüyorum.
Kapıda vize uygulaması, Yunan hükümetinin Türk turistlerin adalara daha kolay gidip gelebilmelerini sağlamak için yıllardır yaptığı bir uygulamaydı ancak 2020 yılında pandeminin başlaması ile birlikte bu uygulamaya ara verilmişti. 4 yıl aradan sonra, hele ki schengen vizesi için randevu bulmanın çok zor olduğu bu dönemlerde tekrar başlaması güzel bir gelişme oldu.
Schengen vizesi ile kapı vizesinin farkı nedir?
1- Schengen vizesi ile sadece Yunan adalarına değil, vizenin geçtiği tüm Avrupa Birliği ülkelerine giriş yapma hakkı alırken, kapıda vize ile sadece açıklanan 10 adet Yunan adasından seçtiğiniz bir tanesine giriş hakkı alabiliyorsunuz. Verilen vize süresi içerisinde başka bir adaya geçiş yapılamıyor maalesef. 1 haftalık kapı vizesi ile 3 gün Midilli'de kalayım, oradan gemi ile Sakız'a geçip 3 gün de Sakız'ı göreyim olmuyor anlayacağınız.
2- Schengen vizesini çok girişli alma ihtimaliniz yüksek. Vizenin verildiği süre boyunca, vizenin geçerli olduğu ülkelere birden fazla giriş yapma hakkınız oluyor. Ancak kapıda vize maksimum 6 gece 7 günlük ve tek giriş için geçerlidir.
3- Schengen vizeniz varsa adaya ulaştığınızda pasaport kontrollerinden daha hızlı geçebilirsiniz. Kapıda vize için başvurduğunuzda adaya varınca vizenizin onaylanması ve basılması için ayrı bir sıraya girip, biraz daha fazla beklemeniz gerekebiliyor. Günübirlik Yunan adalarına gitmek isteyenlere ciddi zaman kaybı olabilir.
4- Schengen vize ücreti 2024 itibariyle 90€ oldu. (12 yaş altı ücretsiz) Ayrıca Yunanistan'ın yetkili olarak belirlediği acentelere de ek olarak hizmet bedeli ödemeniz gerekiyor. (Kosmos 2024 Hizmet Bedeli 1.170 TL) Kapıda vize ücreti ise 60€ olarak açıklandı. Buna ek olarak kapıda vize başvurusu için çalışacağınız yetkili firma da hizmet bedeli alabilir.
5- Schengen vizesi için yılın istediğiniz dönemi için başvuru yapabilirsiniz. Kapıda vize uygulaması ise 2020 yılına kadar sadece yaz aylarında geçerliydi. Artık tüm yıl geçerli olabileceği konuşuluyor ancak henüz kesinleşmedi. Yaz sonunda bu uygulamanın devam edip etmeyeceğini hep birlikte göreceğiz.
6- Schengen vizesi için çok daha fazla evrak talep edilirken, kapıda vize için daha az evrak talep edilmektedir.
7- Schengen vizesi için bireysel başvuru yapabilirsiniz. Kapıda vize başvurularını ise yetkili bir turizm firması ya da feribot bileti satan acenteler aracılığı ile yapmanız gerekiyor.
8- Schengen vizesi için, seyahat tarihinizden en az birkaç ay önce randevu alabilmek için uğraşmaya başlamanız gerekiyor maalesef ancak kapıda vizenin geçerli olduğu adalara çok son dakika bir seyahat planı yaptıysanız kapı vizesi için gerekli evrakları 1 hafta önceden acenteye teslim etmeniz yeterli oluyor. Bazı yoğun dönemlerde bu süre biraz daha uzayabilir.
Vize için ödenen ücretler ve karşılığında alınan vize süreleri göz önünde bulundurulduğunda kapı vizesi yerine schengen vizesine başvurmak, eğer zamanınız varsa ve randevu alabildiyseniz çok daha mantıklı aslında. Eğer schengen vizeniz onaylanacaksa zaten en az kapı vizesi gibi 1 haftalık olarak verilecektir. Schengen vizesinin çok daha uzun süreli olarak 3 aylık, 6 aylık, 1 yıllık gibi verilebilme ihtimali de var. Şansınıza en az 3 aylık gibi bir vize alabilirseniz bu süre içerisinde istediğiniz Avrupa Birliği ülkesine tekrar vize alma derdi olmadan gidebilirsiniz ya da yaz boyunca istediğiniz adalar istediğiniz kadar gidip gelebilirsiniz. Arka arkaya birkaç Schengen vizesi aldıktan ve vize kurallarına uyduktan sonra size verilen vizelerin süreleri de uzayacaktır.
Pasaportunda KKTC giriş damgası bulunanlar Yunanistan vize vermiyor maalesef. O nedenle Kuzey Kıbrıs seyahatlerinizi pasaportunuz ile değil, kimliğiniz ile yapın mutlaka. Son schengen vizesi başvurunuzdan red cevabı aldıysanız, kapıda vize başvurunuz da muhtemelen reddedilecektir.
Son olarak, buradaki tüm konular bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Dönem dönem kurallar değişebiliyor. En son bilgileri yetkili acentalardan alabilirsiniz.