Lipsi Gezi Rehberi

Lipsi, Türkiye’ye yakın olmasına rağmen Türkler tarafından çok bilinmeyen, çok tercih edilmeyen bir adadır ama ben çok severim kendisini. Mavi-beyaz evleri, dar sokakları ile tipik bir Yunan adası mimarisine sahip, küçük ve çok sevimli bir adadır. Kış nüfusu sadece 800 kişiymiş. Küçüklüğünü buradan anlayabilirsiniz. Çevresindeki adalara göre çok daha az turistiktir. Tüm gün plajda uzanıp kitabımı okuyayım, akşam olunca güzel bir balık restoranında yerel halkla birlikte keyifli bir akşam geçireyim yeter diyenler için. Bu adada gece hayatı, çılgın eğlenceler, tabak kırmalı tavernalar falan yok sizin de anlayacağınız gibi.

Öncelikle denizleri şahanedir. ‘’Türkiye’ye yakın adaların içinde turkuaz denizlere sahip Yunan adası var mı?’’ Sorusu bana çok gelir.  İşte orası burası diyebilirim. 12 adaların en iyi kumsallarından bazıları burada kesinlikle. Biz burnumuzun dibindeki bu güzelliği çok keşfedememişiz ama İtalyanlar kaçırmamış maşallah. Adaya gelen turistler İtalyan ağırlıklı, hatta 100 kadar italyan Lipsi’de ev satın almış ve her yaz geliyorlarmış.

Lipsi’ye ilk 10 yıl kadar önce gitmiştim. O zamanlar ada çok daha az turistikti. Otel sayısı 10’u geçmezdi. Sahilde yemek yiyebileceğiniz bir iki restoran vardı sadece. Bu yaz gittiğimde adanın çok daha güzelleştiğini, yeni otellerin, yeni restoranların açıldığını görünce çok şaşırdım. Yunan adalarına yıllar sonra tekrar gittiğinizde de aynen bıraktığınız gibi bulursunuz genellikle. Ben adaların en çok bu yönünü severim aslında ama bu gelişme Lipsi’ye yaramış doğrusu.

Lipsi Sokakları

LİPSİ'YE NASIL GİDİLİR?

Bu güzel adaya Türkiye’den direkt feribot yok maalesef. Türkiye’den önce Samos, Kos ya da Rodos adalarından birine geçip, bu adalardan aktarma ile Lipsi’ye geçebilirsiniz. Samos benim çok sevdiğim bir ada olduğu için, ben Kuşadası’ndan önce Samos’a, Samos’tan da Lipsi’ye geçmeyi tercih ettim. Samos + Lipsi şeklinde 6-7 günlük çok güzel bir tatil yapabilirsiniz.

Samos’ta 3 farklı liman bulunuyor. Adanın merkezi olan Vathi’deki ana liman, adanın güneyindeki sevimli kasaba Pisagor’un limanı ve Sığacık’tan kalkan gemilerin yanaştığı Karlovasi Limanı. Samos’tan Lipsi’ye giden gemiler çoğunlukla Pisagor Limanı’ndan kalkıyor. O nedenle Lipsi’ye siz de benim gibi Samos’tan geçmeyi planlıyorsanız, Samos’ta Pisagor bölgesinde konaklamanızı tavsiye ederim ki sabah Lipsi gemisine yetişmeniz kolay olsun.

Bu arada son birkaç yıldır Türkiye’den Patmos, Leros ve Kalimnos adalarına direkt gemi seferleri yapılamıyordu ama 2024 yaz döneminde tekrar başlayacak gibi görünüyor. Eğer bu adalardan birine giderseniz, bunlardan da Lipsi’ye geçebilirsiniz.

Lipsi Sokakları

LİPSİ'DE NEREDE KONAKLAYALIM?

Lipsi çok küçük bir ada olduğu için farklı farklı sahil kasabaları, çeşit çeşit dağ köyleri yok. Adada gemiden indiğiniz liman bölgesi olan Skala dışında konaklayacağınız bir bölge bulunmuyor. Zaten Skala bölgesi o kadar sevimli ki konaklama için alternatif aramanıza da hiç gerek yok. Skala’dan en uzak plajlara bile araba ile 5-6 dakikada ulaşılabildiği için de gezmesi çok kolay bir ada aynı zamanda.

Konaklama için tavsiyelerime gelince; Konforlu bir ev arayanlar için merkezde bulunan Lipsi Sand veya merkeze 1 km mesafede olan Nature and Sea Lipsi, otel arayanlar için de Aphrodite Hotel’i tavsiye edebilirim. Ekonomik bir konaklama için de Studio Filoxenia aklınızda olsun.

LİPSİ'DE ULAŞIM, ARAÇ KİRALAMAK ŞART MI?

Ada çok küçük olsa da ben rahat rahat gezebilmek için motosiklet kiralamıştım. (2023 Yaz fiyatı günlük 20€) Ancak herhangi bir araç kiralamadan da Lipsi’de çok rahat bir tatil yapabilirsiniz. Otel ve yeme içme mekanları hemen liman bölgesinde zaten. Plajlara gelince merkezde de denize girebileceğiniz kumsallar var ancak adanın merkez dışındaki plajlarına gitmek için bir araç gerekiyor mutlaka. Bunun için hemen sahildeki Lipsi Travel’a uğramanız yeterli. Buradan araba, motosiklet ya da elektirikli bisiklet kiralayabilirsiniz. Bir araç kiralamak istemiyorsanız Lipsi Travel’ın plajlara giden servisine de binebilirsiniz (Plajlara servis tek yön 2,5€, Platis Gialos, Katsadia ve Hahlakoura Plajlarına gidiyor)

LİPSİ'NİN PLAJLARI

Lipsi deniz anlamında kesinlikle çok seveceğiniz bir ada. Dibi gözüken turkuaz denizler, çabuk derinleşmeyen ince kum plajlar ile çocuklu ailelere de çok uygun. Ancak plajların hiç birinde şezlong şemsiye bulunmuyor. Ilgın ağaçlarının altına havlunuzu serip oturuyorsunuz. Eğer aradığınız daha lüks, konforlu plajlarsa Lipsi size göre bir ada olmayabilir.

Platis Gialos Plajı

Bence Lipsi’nin en güzel plajı burası kesinlikle. Suyun rengi gerçekten muazzam. Fotoğraflar plajın güzelliğini anlatıyor zaten. Mutlaka sabah saatlerinde gidin derim. Kumsalın boş olduğu sabah saatlerinde gidip, orada yüzmek çok güzeldi gerçekten. Adanın en popüler plajı olması nedeniyle diğrelerine göre biraz daha kalabalık olabiliyor. Erken giden en güzel gölgeyi kapar J

Benim gittiğimde kumsalın arkasındaki arazide bir tane de karavan park etmişti. Bu plajda karavanla konaklayıp, uyanır uyanmaz kendini bu şahane sulara atmak, yüzünü denizde yıkamak da çok güzel olacaktır eminim. Bu plajın hemen üst tarafında yemek yiyebileceğiniz bir restoran da bulunuyor ama kesinlikle tavsiye etmiyorum. Yunan adalarında yediğim en kötü kalamarı burada yedim sanırım. Patates kızartmaları bile korkunç yağ çekmişti. Patates kızartmasını ne kadar kötü yapabilirsin yahu. Bu plaja sabah erken gelip, öğlen gibi acıkmaya başlayınca Katsadia Plajına geçin ve öğle yemeğinizi bu plajdaki Dilaila restoranda yiyin bence.

Platis Gialos Plajı

Katsadia Plajı

Platis Gialos kadar güzel olmasa da güzel bir denizi var ama burası için asıl tavsiye edeceğim şey restoranı Dilaila kesinlikle. Öğle yemeği veya akşam üzeri gün batımına karşı br kokteyl içmek için de çok idealdir. Denizi yine ince kumdur ve çabuk derinleşmez.

Katsadia Plajı ve Dilaila Restoran

Hahlakoura Plajı

Merkezden kalkan otobüsler ile ulaşılabilen plajlardan biri de Hahlakoura Plajı’dır. Denizi taşlıktır ama suyu yine tertemizdir. Etrafında kayalıklar, minik mağaralar da olduğundan şnorkel için de çok uygundur. Kumsalda yemek yiyebileceğiniz hiç bir tesis olmadığından tam bir bakir kumsaldır. Ilgın ağaçlarının altında gölgelikler bulabilirsiniz.

Lientou Plajı

Lientou Plajı

Merkeze en yakın olan, limanın hemen arkasındaki koyda bulunan, yürüyerek de çok rahatlıkla gidebileceğiniz bir plaj burası. Pırıl pırıl harika bir denizi var. Lipsi’ye günübirlik olarak gelenlerin de ilk tercihi. Sığ bir plaj olduğundan çocuklu ailelere de çok uygundur. Acıktığınızda merkezdeki retoranlardan her hangi birinde yemek yeme imkanı da olduğu için tercih edilebilir.

Aspronisi Plajı

Bu plajların dışında Lipsi’ye çok yakın Aspronisi adasında bulunan (çok küçük olduğu için Aspronisi Kayalıkları da denilebilir.) cam gibi turkuaz bir denize sahip, çok güzel bir plajdır burası. Tekne turları, günlük gezi tekneleri ile ulaşılabilir. (Lipsi Travel’dan bilgi alabilirsiniz.) Adaya bir ya da iki gün için geldiyseniz bu plaj yerine Platis Gialos’a gidin kesinlikle ama daha uzun kalacaksanız burayı da planlarınıza alın derim.

Bu plajların dışında adada küçük küçük birçok bakir koy bulunuyor. Eğer bir araç kiraladıysanız adanın çevresinde dolaşarak bunları keşfe çıkabilirsiniz. Bu koylardan birinde olan Monodendri Plajı’nın nudist bir plaj olduğu aklınızda olsun mutlaka.

LİPSİ'DE NEREDE YİYİP İÇELİM?

Lipsi’ye ilk gidişim 10 yıl kadar önceydi. O zaman çok daha salaş, yeme içme seçenekleri daha az olan bir adaydı. Bu 10 yıl içinde çok daha gelişmiş, güzelleşmiş kesinlikle. Güzel yemek yiyebileceğiniz alternatif mekanlar açılmış.

Otelinizde kahvaltı yoksa hemen limandaki Kairis Bakery’de hemen her şey var diyebilirim ancak beklentiniz çok yüksek olmasın. Yediğim hiç bir şey çok iyi sayılmazdı ama limandaki tek bakery olduğundan her zaman kalabalık. Bunun yerine yolunuzu arka sokaklarda bulunan ve 1951’den beri hizmet veren Kristallis Bakery’e çevirin. Burası her şeyi geleneksel yöntemlerle yapan bir odun fırını. İçeride mutfak bölümünde teyzelerin çalışmalarını da izleyebilirsiniz. Geleneksel peynirli turtasından alıp, sıcak sıcak yiyin mutlaka. Tek eksiği oturup yiyebileceğiniz bir alanı yok maalesef ancak aldıklarınızı paket yaptırıp otelinizde ya da en güzeli benim yaptığım gibi sabahın erken saatlerinde Platis Gialos Plajına gidip kumsalda piknik şekilde yiyebilirsiniz. Afiyet olsunJ

Lipsi küçük bir ada olmasına rağmen restoran anlamında seçenekleri olan bir ada. Bu kadar küçük adalarda genellikle 1-2 seçenek olur ama Lipsi’de bir hafta kalsanız her gün başka bir restoranda yiyebilirsiniz.

Adanın en ünlü restoranı Manoli’s Tastes kesinlikle. Rezervasyonsuz yer bulmak zor olabilir ama bir akşam mutlaka deneyin derim. Özellikle ballı, ahtapotlu favası aklınızda olsun mutlaka. Lipsi’ye gidiyorsanız bir akşam burada yemeden dönmeyin derim. Restoranın tek kusuru deniz kenarında olmaması ama sevimli bir ara sokakta.

Manoli's Tastes

Akşam yemeği için bir diğer alternatif de hemen limanda bulunan Nick’s & Louli’s Ouzeri. Izgara ahtapotu ile ünlenmiş bir mekan. Ahtapot seviyorsanız burada deneyin mutlaka ama ben çok ahtapot seven biri değilim. Ahtapot dışındaki yemekleri için aynı başarıyı yakalayamamışlar bence.

Katsadia Plajı’ndaki Dilaila’dan bahsetmiştim zaten. Onu tekrar anlatmıyorum ama orası da denizden sonra acıkınca bir şeyler yemek için çok güzeldir.

Bunların dışında adada Ouzeri Asprakis, Yiannis, Pefko, Kalypso gibi önerilen birkaç restoran daha var ama hepsini deneme fırsatı bulamadım maalesef.  Son tatilimde olmasa da önceki yıllarda Yiannis’i denemiştim, güzeldi.

Yemekten sonra direkt otele geçmeyelim, deniz manzarasına karşı bir kokteyl alalım derseniz de adanın geç saatlere kadar açık olan tek barı olan Angela Coctail Bar aklınızda olsun mutlaka.

Hoşçakal Lipsi, mutlaka tekrar görüşeceğiz:)

Dilerseniz tüm paylaşımlarımı Instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz. (@egeninkarsikiyisi) Sayfanın sol üst köşesinde bulunan Instagram logosuna tıklayarak da ulaşabilirsiniz.